Všetko o zubných fazetách pre rok 2024

Zistite ako fazety na zuby práve vám môžu pomôcť. Neviete sa rozhodnúť? Zistite ich cenu a aké typy existujú práve v našom článku!

MDDr. Andrea Pavlišinová
MDDr. Andrea Pavlišinová MSc.
22. 4. 20245 min čítania
Všetko o zubných fazetách pre rok 2024 thumbnail

Môžeme zuby esteticky vylepšiť a zároveň ich nepoškodiť? V dnešnej dobe sa internetom šíri trend “hollywoodskeho úsmevu”, kedy si klienti nechávajú obrúsiť zdravé zuby na korunky. Otázkou je, či vieme dosiahnuť krajšieho estetického úsmevu bez zbytočne veľkého obetovania zdravých zubov. Odpoveďou sú estetické zubné fazety. V tomto článku si povieme, aké existujú typy faziet, aká je ich cena a pre koho sú vhodné.

Rozdiel medzi fazetou a korunkou - krajšie zuby (takmer) bez brúsenia

Fazeta na zuby je niečo ako škrupinka, ktorá pokryje viditeľnú časť zubu, čím ho esteticky upraví. Estetická stomatológia by nikdy nemala ísť na úkor zdravia a funkčnosti zubov. V prípade keramických faziet brúsime zuby v menšom rozsahu ako v prípade koruniek. Estetický výsledok je však rovnaký.

(Obr. Keramické fazety)

Aké existujú typy faziet?

Existujú dva hlavné typy zubných faziet: keramické a fotokompozitné

  1. Keramické fazety sú zhotovované v zubnom laboratóriu na základe odtlačku zubov, ktorý urobí v ambulancii zubný lekár po nabrúsení zubov. Zubný technik vymodeluje fazety do najvhodnejšieho tvaru a vytvorí sa šablóna faziet na vyskúšanie u pacienta. Následne ich pošle zubnému lekárovi do ambulancie, kde ich lekár dočasne prilepí na zuby pacienta. Po odsúhlasení výsledného tvaru sa fazety vyrábajú technikou individuálneho vrstvenia, čím sa dosahuje ich prirodzený vzhľad. Na keramické fazety u nás pacienti v priemere čakajú 2-3 týždne a sú potrebné 2-3 návštevy.
  2. Fotokompozitné zubné fazety sa vyrábajú priamo v ústach pacienta pomocou vysokoestetického fotokompozitného materiálu. Fazety u nás modelujeme technikou Vaniniho stratifikace, aby sa dosiahol čo najprirodzenejší efekt. Tento proces je tvorený behom jednej návštevy, bez potreby čakania na laboratórnu výrobu. Prvým krokom je fotenie a vytvorenie digitálneho návrhu v softwari (Digital Smile Design). Následne sa zhotovia odtlačky a vytvorí sa návrh tvaru zubov na odsúhlasenie. Pri kompozitných fazetách sú väčšinou potrebné 2 návštevy. Konzultačná návšteva s vyhotovením fotodokumentácie a odtlačku. Druhá návšteva je zhotovenie faziet priamo v ambulancii, kedy odchádza pacient s novým úsmevom po pár hodinách.

V minulosti sa používali živicové fazety, ktoré sa často zamieňajú s kompozitnými fazetami. Ide o úplne iný druh materiálu, ktorý v porovnaní s kompozitom nebol estetický a odolný.

Trápi vás váš úsmev a zároveň sa bojíte pred zbytočným poškodzovaním zubov? Veríme, že sa dajú dosiahnuť estetické výsledky aj pomocou miniinvazívnych metód. S premenou vášho úsmevu vám rada pomôže doktorkaúú MDDr. Andrea Pavlišinová

(Obr. Keramické fazety)

Z akého materiálu sú najprirodzenejšie fazety?

Či už ide o fotokompozitné alebo zirkónové / lithium-disilikátové (E- max) fazety, oboje sú vysoko estetické a vyzerajú ako vlastné zuby. Rozdiel je v materiáli, výrobe, starostlivosti a ich prípadnej oprave, čo má vplyv na výslednú cenu. Fotokompozitné fazety sa opravujú ľahšie a rýchlejšie. Prípadné úpravy sú zväčša vyriešené do 1 hodiny. Ak došlo k veľkému poškodeniu, je potrebné vymodelovať novú fazetu čo trvá dlhšie. Keramické fazety sú na opravu ťažšie. Pri menšom poškodení je nutné fazetu zo zuba odstrániť a na základe nových odtlačkov vytvoriť novú fazetu. Tento proces môže trvať niekoľko týždňov.

Výhody a nevýhody zubných faziet

Výhody a nevýhody zubných faziet sú zhrnuté v tejto tabuľke.

Nie ste si istí, či sú zubné fazety pre vás vhodné riešenie? Radi vám na konzultácií poradíme, ako zlepšiť vzhľad vašich zubov. Na veľkú zmenu niekedy stačí málo. Okrem estetických faziet niekedy stačí vymeniť staré plomby, vybieliť zuby alebo absolvovať dentálnu hygienu.

Pre koho (nie) sú určené zubné fazety?

Zubné fazety nie sú vhodné pre všetkých pacientov. Nie sú doporučené pre pacientov s veľkými odchýlkami postavenia zubov, alebo pacientov trpiacich bruxizmom, u ktorých môže škrípanie poškodiť fazety.

V mnohých prípadoch sú ale fazety skvelou možnosťou ako:

  • vyplniť medzery medzi zubami - tzv. čierne trojuholníky
  • pomôcť s tzv. Gummy smile
  • upraviť nedokonalý tvar zubu
  • zmeniť nevyhovujucu farbu, texturu, či povrchové vady zubov
  • upraviť mierne postavenie zubov
  • zmeniť úzky alebo krátky tvar zubov
  • opraviť defekty skloviny a dentínu
img1
img1
PREDTÝM
POTOM

Fazety vs ortodoncia - Je možné upraviť krivé zuby bez ortodoncie?

Dajú sa pomocou faziet napraviť krivé zuby? Pri chrupe s menšími medzerami vieme fazetami zmeniť tvar zubov, aby sme zaplnili medzery. Napríklad u pacientov, ktorým prekáža diastéma - medzierka medzi prednými hornými rezákmi.

Väčšie korekcie v zmysle posúvania zadných zubov, výrazne zrotované zuby alebo nevhodný skus fazetami nevieme korigovať. Každá situácia v ústach je individuálna a preto je dôležitá prvotná konzultácia ohľadom potreby ortodontickej liečby pred zhotovením faziet.

Kedy sú fazety vhodnejšie ako bielenie?

Pri väčšine prípadov bielenie pomôže výrazne zmeniť odtieň zubu. Pri vrodených defektoch skloviny alebo dentinu, často bielenie nedostačuje a je nutné ošetrenie fazetami, ktoré sú schopné umelo vytvoriť požadovaný odtieň zubu. Bielenie takisto nepomáha, ak sú zuby výrazne poškodené kazom a sú prítomne viditelné výplne. V tomto prípade je vhodnejšie nahradiť zub fotokompozitnou alebo keramickou fazetou.

(Obr.5,6 Keramickíé fazety)

Čo robiť, aby vam fazety vydržali na zuboch doživotne? Ako dlho vydrží zubná fazeta?

Fazeta vydrží najdlhšie, ak sa pacient doma správne stará o ústnu hygienu a navštevuje pravidelne profesionálnu dentálnu hygienu. Ak je dentálna hygiena robená citlivo a šetrne, fazete sa nič nestane. Netreba zabúdať ani na pravidelné preventívne prehliadky, kedy lekár skontroluje stav faziet. Trvanlivosť zubných faziet je podobná ako u zubných plômb. Samotný material fazety vydrží veľmi dlho. Čo zvyčajne nevydrží, je vlastný zub, ktorý sa pri nesprávnej hygiene dokáže pokaziť a je nutná jeho oprava a následná výmena fazety.

Koľko stojí zubná fazeta?

Cena fazety na zuby záleží od materiálu a druhu. Cena jednej celokeramickej zubnej fazety je podľa aktuálneho cenníka od 470eur. Fotokompozitná fazeta je zvyčajne lacnejšia a stojí od 200eur.

Zubné fazety pred a po

img1
img1
PREDTÝM
POTOM
kontaktujte NÁS

Posledný krok k zdravšiemu úsmevu

Po odoslaní formulára vás budeme kontaktovať do 24 hodín.

Dentme © 2024 | Všetky práva vyhradené

Ochrana osobných údajovOboznámenie dotknutých osôbZásady používania online identifikátorov

Webová stránka bola vytvorená spoločnosťou Online Launch