Čo je to kofferdam a na čo sa využíva?

V tomto článku sme si vysvetlili, čo to je kofferdam, na čo sa používa a ako je s ním ošetrenie pre pacienta pohodlnejšie. Technologický postup pri zhotovení kompozitnej plomby si vyžaduje absolutne suché pracovné pole, ktoré dosiahneme práve touto úžasnou pomôckou. Preto naše výplne dlhodobo fungujú a slúžia v ústach pacienta.

MDDr. Andrea Pavlišinová
MDDr. Andrea Pavlišinová MSc.
25. 3. 20245 min čítania
Čo je to kofferdam a na čo sa využíva? thumbnail

Viac komfortu s kofferdamom pri ošetrení

Kofferdam je pomôcka, ktorá neraz u pacientov vzbudzuje rôzne emócie. Väčšina pacientov blanu pri vyšetrení prijíma pozitívne. V tomto článku si vysvetlíme, čo to je kofferdam, na čo slúži a ako prispieva k vášmu pohodliu počas ošetrenia.

Čo to je kofferdam a na čo sa využíva?

Kofferdam je latexová alebo bezlatexová blana v kovovom rámčeku, ktorá sa dáva cez ústa pri odstraňovaní amalgámovej plomby, estetických rekonštrukciách fotokompozitom alebo endodontickom ošetrení.

Blana sa pretiahne cez zuby, na ktorých sa pracuje, a izoluje ich od okolia ústnej dutiny. Týmto spôsobom sa dosiahne sucho v mieste zhotovenia bielej výplne, ktoré je nutné pre to, aby výplň slúžila v ústach čo najdlhšie.

Kofferdam je nutnosťou pri endodontickom ošetrení, kedy sa používa špeciálny dezinfekčný roztok na čistenie koreňových kanálikov. Blana chráni sliznice pred kontaktom s roztokom, ktorý by ich mohol podráždiť. Rovnako lekárovi pomáha sprehľadniť pracovné pole a odlačiť jazyk či líca, aby mal priestor na prácu.

Práca s kofferdamom.

Význam suchého pracovného poľa

Hlavnou úlohou kofferdamu je zaistiť suché pracovné pole, čím sa výrazne zlepšuje sila väzby medzi kompozitnou plombou a zubom. Slina alebo vlhkosť môže viesť k sekundárnemu kazu pod výplňou. Kofferdam zabezpečuje, že žiadna slina alebo iné tekutiny nepreniknú do pracovného poľa, čím umožňuje dokonalé priliehanie zubnej plomby k zubu bez netesnosti.

V porovnaní s amalgámovými plombami, kedy plomba bola v zube zaklinená, moderné kompozitné plomby vyžadujú presný a kontrolovaný proces lepenia. Tento proces je závislý od suchého a čistého prostredia, ktoré kofferdam zabezpečuje. Preto je u nás použitie kofferdamu štandardom. Týmto spôsobom môžu byť pacientovi ušetrené nemalé množstvo peňazí, ktoré by inak musel vynaložiť na opravu alebo výmenu vypadnutých výplní.

Pracujeme podľa najnovších a najmodernejších poznatkov v stomatológii. K tomu patrí aj dodržiavanie medzinárodných noriem, ako napríklad používanie kofferdamu pri zhotovení bielej výplne.

Dýchanie cez kofferdam

Úzkostlivejší pacienti majú často obavy z toho, či budú môcť pod blanou dýchať. Ak blana zasahuje na úroveň nosu pacienta, lekár ju ohne alebo skráti tým, že z nej kus odstrihne nožničkami. Pod blanou môžete dýchať buď nosom alebo ústami.

Viac komfortu s kofferdamom pri ošetrení

Mnohí pacienti si neuvedomujú, že ošetrenie s kofferdamom je pre nich komfortnejšie, pretože sestra odsáva vodu priamo z blany a nie z úst pacienta. Rovnako tým chránime pacienta pred prehltnutím alebo vdýchnutím kúsku starej plomby.

Amalgámové plomby zanechávajú na zube a slizniciach čierne pigmenty. Aby sa pigmenty z amalgámu pri jeho odstraňovaní nedostávali do sliznice, pacienta chránime kofferdamom. Jedinou nevýhodou kofferdamu je obmedzená schopnosť pacienta správne artikulovať.

Bolí nasadenie kofferdamu?

Niektorí pacienti majú obavu, že nasadenie kofferdamu bolí. Blana na zube drží vďaka kovovej alebo plastovej spone. Vďaka aplikácií injekčnej anestézie nebudete sponu na zube počas ošetrenia vôbec vnímať.

Sponu doktor umiestňuje na blanu až k ďasnu, aby dobre držala a “nevyskakovala”. Preto môže byť ďasno v okolí v ten deň mierne podráždené. Kofferdam ani spona nepoškodzujú zuby.

Chcete dať svoje zuby do poriadku? Vo výsledku je kvalitné ošetrenie vždy lacnejšie, ako viackrát prerobená tá istá práca. Radi vás uvidíme na vstupnej prehliadke, kde skontrolujeme, či sú vaše staré kompozitné plomby v dobrej kondícií.

OptraDam vs kofferdam

OptraDam je obchodný názov jedného z produktov, ktorý funguje na rovnakom princípe ako latexová blana s rámčekom. Použitie jedného či druhého systému nemá vplyv na kvalitu ošetrenia. Závisí to hlavne od toho, na aký systém je daný zubný lekár zvyknutý.

OptraDam a Kofferdam si netreba mýliť s odťahovačom pier - OptraGate. Jedná sa o elastický krúžok, ktorý pomáha pacientom držať po dlhší čas otvorené ústa, a tým šetrí čeľustný kĺb.

Použitie kofferdamu pri zubnom zákroku.

Tekutý kofferdam

Možno ste pri ošetrení u zubára započuli výraz “tekutý kofferdam”. Nejedná sa o blanu ale gél, ktorý sa aplikuje na miesto, kde blana dokonale neprilieha k zubu a utesňuje priestor medzi blanou a zubom.

Kofferdam v skratke

Zhrnutie výhod kofferdamu:

  • bráni kontaminácii baktériami
  • udržuje steilné a suché prostredie
  • zabraňuje vdýchnutiu alebo prehltnutiu častí starej výplne
  • chráni mäkké tkanivá
  • pacient si nemusí vyplachovať ústa ani prehĺtať vodu
  • pomáha pacientom s dávivým reflexom sa cítiť počas ošetrenia komfortnejšie

Ako vyzerá nasadenie kofferdamu? - video

Zhrnutie

V tomto článku sme si vysvetlili, čo to je kofferdam, na čo sa používa a ako je s ním ošetrenie pre pacienta pohodlnejšie. Technologický postup pri zhotovení kompozitnej plomby si vyžaduje absolutne suché pracovné pole, ktoré dosiahneme práve touto úžasnou pomôckou. Preto naše výplne dlhodobo fungujú a slúžia v ústach pacienta.

kontaktujte NÁS

Posledný krok k zdravšiemu úsmevu

Po odoslaní formulára vás budeme kontaktovať do 24 hodín.

Dentme © 2024 | Všetky práva vyhradené

Ochrana osobných údajovOboznámenie dotknutých osôbZásady používania online identifikátorov

Webová stránka bola vytvorená spoločnosťou Online Launch